Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

διαβάζω & αλλάζω - 23 Απριλίου, Ημέρα Βιβλίου

Η Ένωση Ελλη­νι­κού Βιβλίου, με τη συνερ­γα­σία της Εται­ρείας Συγ­γρα­φέων και του Ελλη­νι­κού Τμή­μα­τος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελλη­νι­κού Παι­δι­κού Βιβλίου,


 καθιε­ρώ­νει στην Ελλάδα την 23η Απρι­λίου ως Ημέρα Βιβλίου, όπως έχει καθιε­ρω­θεί διε­θνώς από την UNESCO.

Στο πλαί­σιο αυτό διορ­γα­νώ­νει την ίδια ημέρα τον μεγα­λύ­τερο ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ στο κέντρο της Αθή­νας, με τη φιλο­δο­ξία τα επό­μενα χρό­νια η διορ­γά­νωση να επε­κτα­θεί σε όσες περισ­σό­τε­ρες πόλεις της Ελλά­δας είναι δυνα­τόν.
Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ είναι μια όμορφη βόλτα στην Αθήνα του βιβλίου και θα περι­λαμ­βά­νει γνω­στά και άγνω­στα σημεία τα οποία το αθη­ναϊκό κοινό δεν έχει συχνά την ευκαι­ρία να γνω­ρί­σει από κοντά. Η βόλτα θα περνά μέσα από βιβλιο­πω­λεία, εκδο­τι­κούς οίκους και βιβλιο­θή­κες, συνο­λικά 22 σημεία του κέντρου της πόλης. Μέσα από αυτή τη βόλτα οι ανα­γνώ­στες θα έχουν τη δυνα­τό­τητα να παρα­κο­λου­θή­σουν ενδια­φέ­ρου­σες εκδη­λώ­σεις, να γνω­ρί­σουν αγα­πη­μέ­νους συγ­γρα­φείς, να συμ­με­τά­σχουν σε δρώ­μενα, να νιώ­σουν μια δια­φο­ρε­τική εμπει­ρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως… να βρε­θούν μεταξύ τους!
Το ανα­γνω­στικό κοινό είναι ελεύ­θερο να επι­λέ­ξει τη δική του δια­δρομή σύμ­φωνα με τα ενδια­φέ­ρο­ντά του. Προ­τεί­νουμε ο Περί­πα­τος να ξεκι­νή­σει με ξενά­γηση στο ιστο­ρικό κτί­ριο της Εθνι­κής Βιβλιο­θή­κης στην οδό Πανε­πι­στη­μίουΘα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν συνο­λικά τρεις ξενα­γή­σεις στον χώρο της βιβλιο­θή­κης και του ανα­γνω­στη­ρίου (ώρα έναρ­ξης: 10:00 — 11:30 — 13:00), με ανα­φο­ρές στην ιστο­ρία της και τις συλ­λο­γές της. Θα γίνει, επί­σης, ενη­μέ­ρωση για τη δια­δι­κα­σία μετε­γκα­τά­στα­σής της στο νέο Κέντρο Πολι­τι­σμού του Ιδρύ­μα­τος Σταύ­ρος Νιάρ­χος, όπως επί­σης και για τις ιδιαί­τερα σημα­ντι­κές νέες προ­ο­πτι­κές και υπη­ρε­σίες που θα προ­σφέ­ρει η Εθνική Βιβλιο­θήκη στις νέες εγκα­τα­στά­σεις. Οι ξενα­γή­σεις θα γίνουν από το έμπειρο προ­σω­πικό της ΕΒΕ, θα διαρ­κέ­σουν είκοσι λεπτά και θα τηρη­θεί σειρά προ­τε­ραιό­τη­τας.
Ο Περί­πα­τος θα συνε­χι­στεί σε εκδο­τι­κούς οίκους και βιβλιο­πω­λεία του κέντρου, περι­με­τρικά της Εθνι­κής Βιβλιο­θή­κης, με όρια το Σύνταγμα, την οδό Καρα­γιώργη Σερ­βίας, την οδό Αθη­νάς, την οδό Καλ­λι­δρο­μίου, και περι­λαμ­βά­νει  τις οδούς Κολο­κο­τρώνη, Βου­λής, Ακα­δη­μίας, Σόλω­νος, Σκουφά, Χαρι­λάου Τρι­κούπη, Ζωο­δό­χου Πηγής, Ζαλόγ­γου, Διδό­του, Τοσί­τσα, Μασ­σα­λίας.


Σε όλους τους χώρους διορ­γα­νώ­νο­νται μία ή περισ­σό­τε­ρες εκδη­λώ­σεις βιβλίου με πολ­λούς αγα­πη­μέ­νους πεζο­γρά­φους, ποι­η­τές, μετα­φρα­στές, επι­με­λη­τές και εκδό­τες οι οποίοι θα υπο­δέ­χο­νται το κοινό. Επί­σης, για να έχουμε κάτι να μας θυμί­ζει την ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ, θα δίνο­νται με τις αγο­ρές βιβλίων ανα­μνη­στι­κές πάνι­νες τσά­ντες με το λογό­τυπο ΔΙΑΒΑΖΩ & ΑΛΛΑΖΩ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου