Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Στο τσιμεντένιο δάσος - Επικίνδυνα παιχνίδια


Στο τσιμεντένιο δάσος

                                                      Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου
Σ' ένα αλλιώτικο δάσος, σ' ένα δάσος από τσιμεντένιους κορμούς, μια σύγχρονη δεκαεξάχρονη Κοκκινοσκουφίτσα συναντά έναν από τους πιο φριχτούς λύκους που γέννησε ο 20ος αιώνας - ένα λύκο που ύπουλα προσπαθεί να την εξοντώσει όχι με τα δόντια του τα κοφτερά, μα με τη μύηση στον κόσμο των ναρκωτικών, τον κόσμο του λευκού θανάτου των νέων. Θα σωθεί η νεαρή ηρωίδα του σημερινού παραμυθιού; Υπάρχει ελπίδα στο σύγχρονο τσιμεντένιο δάσος; Υπάρχει κυνηγός-τιμωρός για τα ανθρωπόμορφα θηρία της εποχής μας, τους εμπόρους των ναρκωτικών;
Μια δεκαεξάχρονη κοπέλα, η Κόννη, έρχεται μόνη στην Ελλάδα από την Αμερική για να φροντίσει τη γιαγιά της Ελπινίκη που είναι στο νοσοκομείο. Οι γονείς της λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν μαζί της.
    Την πρώτη κιόλας μέρα της παραμονής της στην Αθήνα, γνωρίζει έναν επιχειρηματία,τον κ. Λυκίδη, με καθωσπρέπει εμφάνιση αλλά και ένα σπουδαστή της νομικής,το Σωτήρη, γιο μιας άρρωστης κυρίας δίπλα στη γιαγιά της .Μετά από πολλές συναντήσεις καταλαβαίνει με τη βοήθεια του σπουδαστή, πως ο καλοντυμένος είναι έμπορος ναρκωτικών. Μαζί με την αστυνομία στήνουν παγίδα σ’ αυτόν, κατορθώνοντας επίσης να σώσει από τα ναρκωτικά και την αγαπημένη της φίλη.
     Η γιαγιά της καλυτερεύει, η ίδια επιστρέφει στην Αμερική, κρατώντας στην καρδιά της τη φιλία και την αγάπη του Σωτήρη…


Επικίνδυνα παιχνίδια

                                           Λίτσα Ψαραύτη
Η Μαρία είναι τελειόφοιτη γυμνασίου. 
Όλα πηγαίνουν καλά στη ζωή της
 ως τη μέρα που αρχίζει 
να κάνει παρέα με το Μάρκο, 
ένα αγόρι της δευτέρας λυκείου.
 Ο Μάρκος τη σπρώχνει στα ναρκωτικά, 
στα χάπια και στα "τριπάκια". 
Η Μαρία περνάει όλα τα στάδια 
του εξευτελισμού και της ταπείνωσης 
και φτάνει ως την κόλαση. 
Θα μπορέσει τελικά να γλιτώσει 
και να γιατρέψει τα τραύματα 
του κορμιού και της ψυχής της; 
Θα τη σώσει η αγάπη των γονιών της; 
Ένα δυνατό μυθιστόρημα 
για τα σημερινά παιδιά και τους εφήβους 
που τολμάει να βάλει το μαχαίρι βαθιά 
και να περιγράψει με σκληρή γλώσσα 
το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα 
της εποχής μας, τα ναρκωτικά.






Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 210 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 - 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου