Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ


Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας διοργανώνουν Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού από τον Νοέμβριο 2011 έως τον Μάιο 2012.
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012
Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αποστολή: Γνωρίζω την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων ΑΛΚΗ ΖΕΗ



Ευχαριστούμε όλα τα σχολεία, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς για τη θετική ανταπόκριση που έδειξαν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργανώνουμε (Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012) με τη μορφή διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού με θέμα το έργο της Άλκης Ζέη, της σπουδαιότερης εν ζωή συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Ο Μαραθώνιος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την ενίσχυση της ανάγνωσης και την καλλιέργεια της αγάπης των παιδιών για το καλό βιβλίο.

Ευχόμαστε σε όλους καλή ανάγνωση και καλή επιτυχία.  
Περισσότεροι από 34.500 μαθητές και μαθήτριες θα «τρέξουν» στον Μαραθώνιο από 758 σχολεία όλης της Ελλάδας (πάνω από 600 τμήματα από κάθε τάξη), από την Κομοτηνή και την Ξάνθη μέχρι την Κάλυμνο και από τη Νάξο μέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν .

Έως τις 10 Ιανουαρίου 2012, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα αποσταλούν στα σχολεία τα ερωτηματολόγια για να μοιραστούν στους μαθητές. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρωθούν από τον εκπαιδευτικό του τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 31 Μαρτίου 2012.
Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού θα γράψουν ομαδικά μια σύντομη ιστορία χρησιμοποιώντας τους τίτλους των βιβλίων της Άλκης Ζέη και δικές τους λέξεις (περισσότερες οδηγίες για τις προδιαγραφές της ιστορίας θα υπάρχουν στα έντυπα με τις ερωτήσεις που θα σταλούν τον Ιανουάριο). Οι ομαδικές ιστορίες που πρέπει να μας αποσταλούν έως τις 31 Μαρτίου 2012 θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή την οποία απαρτίζουν η Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Μιχάλης Αργυρίδης, εκπαιδευτικός-μελετητής της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας και η Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός-συγγραφέας.
BLOG ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Με αφορμή τον Μαραθώνιο δημιουργήσαμε ένα blog για την Άλκη Ζέη, όπου μπορείτε να στέλνετε τα σχόλια και τα μηνύματά σας για τη συγγραφέα και το έργο της. Βασικός στόχος του blog είναι να αποτελέσει σημείο διαλόγου για την καλύτερη επεξεργασία του Μαραθωνίου, αλλά και να δώσει την ευκαιρία για γνωριμία με την αγαπημένη συγγραφέα του αναγνωστικού κοινού.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάσσουν απόψεις και σκέψεις, ώστε να αποτελέσει ο Μαραθώνιος ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας. Επιπλέον, μπορούν να βρουν εκπαιδευτικό υλικό για τα βιβλία της Άλκης Ζέη για την καλύτερη αξιοποίησή τους στην τάξη, να δουν βίντεο όπου η Άλκη Ζέη μιλάει για το έργο της, καθώς και άλλες σημαντικές πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να εργαστούν με την ομάδα τους διαθεματικά και να καθοδηγήσουν τα παιδιά να εξετάσουν τα θέματα των βιβλίων από πολλές πλευρές.

Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα  αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου λοιπόν έργο, θέλω δε θέλω, είναι γεμάτο ιστορία. Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει.                                                                          
Άλκη Ζέη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου